Suikerfabriek tijdens campagne groninger archieven

Geschiedenis

In 1914 werd op een omvangrijk terrein ten westen van de stad Groningen de ‘FrieschGroningsche Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek’ opgericht. De fabriek werd aangelegd bij en op de Middeleeuwse polder ‘De Verbetering’. Na de Tweede Wereldoorlog is het fabriekscomplex vele malen gemoderniseerd en zijn met name de vloeivelden uitgebreid in westelijke richting. 

Historische foto van fabriek

Toonaangevende fabriek

De fabriek groeide uit tot één van de grootste en modernste suikerfabrieken in Nederland. Tot begin jaren vijftig van de vorige eeuw geschiedde de aanvoer van de bieten nog voor een belangrijk deel over het water (Hoendiep) en via het spoor. Het voorterrein is het voormalige fabrieksterrein van de Suiker Unie waar het productieproces plaatsvond. Ten westen van het eigenlijke fabrieksterrein werden grote vloeivelden aangelegd; deze werden gebruikt als bezinkbassins waarin het water waarmee de bieten werden schoongespoeld werd gepompt. 

Suikerfabriek overzicht in bedrijf

Uniek avontuur

Door een aanpassing van het suikermarktbeleid door de Europese Unie, waarbij het suikerbietenquotum werd verlaagd, besloot Cosun, daarvoor Suikerunie, in januari 2008 tot onmiddellijke sluiting van de fabriek. Slechts enkele delen, waaronder de oude schoorsteen en het zeef- gebouw zijn van de slopershamer gered. Twee jaar later besloot de gemeente Groningen dit terrein aan te kopen. Die kreeg daarmee een uniek avontuur in handen. Hoe vaak gebeurt het immers dat een gebied met zo’n omvang en zo’n centrale ligging beschikbaar komt voor stedelijke ontwikkeling? De ligging van het terrein ten opzichte van het centrum van de stad is ideaal: de afstand tussen het voorterrein van de voormalige suikerfabriek en de Grote Markt is nog geen twee kilometer.

Suikerbieten schippers groninger archieven
Historische foto van fabriek

De suikerfabriek in 1914

Foto zeefgebouw Nienke Maat

Het Zeefgebouw in 2023

© Nienke Maat

Impressie stadshof, appartementen met bomen

Blijf op de hoogte

Wil je ook wonen of werken in dit stoere en bruisende stadsdeel? Of gewoon als eerste weten wat er speelt? Schrijf je dan hieronder in. We houden je graag op de hoogte.

We gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief

Cookie consent

We gebruiken cookies om onze website en diensten te optimaliseren.