Suikerfabriek tijdens campagne groninger archieven

Geschiedenis

In 1914 werd op een omvangrijk terrein ten westen van de stad Groningen de ‘FrieschGroningsche Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek’ opgericht. De fabriek werd aangelegd bij en op de Middeleeuwse polder ‘De Verbetering’. Na de Tweede Wereldoorlog is het fabriekscomplex vele malen gemoderniseerd en zijn met name de vloeivelden (waarin de bieten werden schoongespoeld) uitgebreid in westelijke richting. 

Historische foto van fabriek

Toonaangevende fabriek

De fabriek groeide uit tot één van de grootste en modernste suikerfabrieken in Nederland. Tot begin jaren vijftig van de vorige eeuw geschiedde de aanvoer van de bieten nog voor een belangrijk deel over het water (Hoendiep) en via het spoor.

Suikerfabriek overzicht in bedrijf

Uniek avontuur

In januari 2008 sloot de fabriek. De reden was een wijziging in het suikermarktbeleid van de Europese Unie, waarbij het suikerbietenquotum werd verlaagd. Een paar onderdelen van de fabriek, zoals de oude schoorsteen en het zeefgebouw, herinneren nog dagelijks aan het glorieuze verleden van de fabriek. In 2010 besloot de gemeente Groningen het uitgestrekte terrein aan te kopen. De locatie van het terrein ten opzichte van het stadscentrum is ideaal: de afstand van het voorterrein van de voormalige suikerfabriek tot de Grote Markt is nog geen twee kilometer.

Suikerbieten schippers groninger archieven

Huidig gebruik van het terrein

Tot 2030 is een deel van het voormalig fabrieksterrein in gebruik voor tijdelijke functies die een aanvulling zijn op het aanbod in de binnenstad van Groningen, zoals kleine bedrijven, start-ups, festival- en eventorganisaties, kunstenaars en meer. Op een deel van het achterterrein is Terra MBO actief. Samen met onder andere nog vier onderwijsinstellingen en verschillende kunstenaars werkt Terra MBO aan projecten binnen vier programmalijnen: voedsel, biobased, energie en zorg & gezondheid.

Sinds 18 september 2023 hebben we de exploitatie van het voorterrein overgenomen. Lees hier meer over in de brief aan de raad

Historische foto van fabriek

De suikerfabriek in 1914

Foto zeefgebouw Nienke Maat

Het Zeefgebouw in 2023

© Nienke Maat

Blijf op de hoogte

Wil je ook wonen of werken in dit stoere en bruisende stadsdeel? Of gewoon als eerste weten wat er speelt? Schrijf je dan hieronder in. We houden je graag op de hoogte.

We gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief

Cookie consent

We gebruiken cookies om onze website en diensten te optimaliseren.